Çoğu başarılı şirket ve kuruluşların arkasında başarılı fikirler vardır! Bazı insanlara bu gibi büyük fikirler “İLHAM” olarak gelir ama maalesef bu bir istisnadır. Gerçek olan, bu gibi fikirleri elde edebilmek için yoğun bir çalışma gerekiyor. Aranan büyük fikri elde ettikten sonra çalışma bitmiyor. Bu fikri kullanılacak hale getirmek için de çaba gerekiyor? Bu yola çıkmış olanlar için, bu makalede çalışmalarınızı kolaylaştırmak amacıyla size 6 denenmiş ve başarılı yöntemler ele alındı.

Verimli beyin fırtınası için temel bilgiler

Farklı insanlarla beyin fırtınası yaparken, tüm fikirleri değerli ve aynı zamanda yardım olarak kabul etmek önemlidir. Deneyimsiz olanlar için özellikle dikkat edilmesi gereken husus, her şeyi anında eleştirmemek, aksine sunulan fikri değerli bir katkı olarak kabul etmektir. Böylece “uygun olmayan” fikirler bile, başarılı fikirlerin altyapısını oluşturabilir. Bu yaklaşımla katılımcıların fikir akışı “engellenmemiş” olur ve düzgün bir şekilde fikir toplamaya başlayabilirsiniz.

Beyin fırtınası sırasında “olağan dışı” veya “garip” cevaplara da izin vermelisiniz. Bu cevaplar diğer katılımcılar için önemlidir, çünkü soyut fikirleri besler ve geliştirir. Elinizden geliyorsa öncelikle bu fikirleri yazmaya çalışın. Bu yaklaşım, birçok kişinin bilinen düşünce kalıplarından kurtulmasına ve böylece yeni bağlantılar görmesine yardımcı olur.

Etkili beyin fırtınası için takım seçimi

Beyin fırtınası katılımcıları önemli bir etki faktörüdür. Beyin fırtınası için en uygun grup sayısı 6 ve 12 kişi civarında oluşması gerekir. Katılımcılarının seçimi mümkün olduğunca spesifik olarak yapılmalıdır.

En uygun kişiler profili:

  • fikir bulmaya ve geliştirmeye olumlu bir tutum sergiler
  • fikir geliştirmek için orada olmak ister
  • çözüm odaklı ve olumlu bir tutum sergiler
  • esnek ve soyut düşünme yeteneğine sahiptir
  • güçlü bir bireydir ve bu özelliğinden dolayı bağımsız kişiliğe sahiptirler ve kolay etkilenmezler.
  • farklı eğitim (inovatif veya teknik) sahibi olması verimi artırır
  • Stakeholder (ürünü isteyen kişi), tedarikçiler veya “dışardan” birisi olursa, farklı bir bakış açısı getirir. Bu da göz ardı edilmemeli

Beyin fırtınası ile fikir geliştirmek için en etkili yöntemler

1- Pin panoları

Dijitalleşen dünyada. karmaşık dijital iletişim platformlarının oluştuğu zamanda, bu yöntemin modası geçmiş olarak kabul edilir, ancak hala en etkili yöntemlerden biri olarak da değerlendirilir. Bu yöntemde fikirler basitçe kartlar ve pimler yardımıyla duvara (panoya) sabitlenir ve çözülür.

Pinboard yöntemi açıklaması

Çeşitli sorular, görevler ve hedefler birleştirilir, herkes duvarda veya başka bir gönderiye bir fikir veya cevap sabitler. Bu şekilde fikirler hızla toplanır ve ekip başkalarından yeni fikirler gördüklerinde daha fazla ayrıntı geliştirir.

Sorgulama tekniği

Sorgulama tekniğinde “Kim, Ne, Neden, Ne Zaman, Nerede, Neden?” gibi sorular kullanılır. “Birinin neden X sorunu var?”, “Y ürününe kimin ihtiyacı olabilir?”, “Z teknolojisi nerede kullanılabilir? Bu sorgulama tekniği özellikle beyin fırtınası, üzerinde çalışılması gereken belirli hedefler hakkında olduğunda faydalıdır.

Tersine çevirme tekniği

Bu yöntemde bilinçli olarak tam tersini yapılır. Soru “Kim Y ürününü kullanabilir ve neden?” değildir. Bunun yerine şu soru sorulur: “Y ürününü KİM KULLANAMAZ ve neden?

Subjunctive yöntemi

Kendinize sınır koymayarak bilinçli olarak “çerçevenin dışında” düşünün. Bu yöntemle, bilinçli olarak “Bu şekilde olması için ne yapılması gerek?” Veya “XYZ hangi koşullar altında çalışır?” gibi sorular sorulmaya çalışılır. Bu, düşüncelerinizi özgürleştirmenize yardımcı olacaktır ve böylece başlangıçta imkansız gibi görünenleri çözülür hale getirmeyi sağlayabilir.

2. Hemingway Defteri – Fikri merkezi olarak toplamak

Özellikle çok inovatif insanlar fikirlerin kolayca oluşmayacağını bilir ve çoğu zaman spontane olarak gelebildiğini bilir. Fikirler yeni etkilerden ve dışarıdan gelen yeni algılardan kaynaklanır. Yürüyüşde, istirahat ederken veya insanlarla konuşarak bu fikirler oluşabilir.

Hemingway Defteri yönteminin açıklaması

Temelde, yanınızda her zaman bir defter veya bir kalem bulundurmaktan başka bir şey değildir. Bununla birlikte, problemler, çözümler, somut fikirler, süreçler, iş modelleri veya diğer bilgiler arasında ayrım yapmak önemlidir. Ama aynı zamanda bu notlara düzenli olarak bakmak, okumak ya da kafasında canlandırmak zorundasınız.

Herkesin kategorilere ayırma, bölme ve düzenleme yöntemleri vardır. Bununla birlikte, fikirlerin tutarlı bir şekilde yazılması ve ayrıca okunması gerektiğine dikkat etmek önemlidir. Bu yöntem bir ekibe veya zamana bağlı olmadığından, yazdıklarınızı tekrar okumak ve çalışmak için zaman ayırmanız önerilir.

3. Disney yöntemi

Walt Disney stratejisi olarak da bilinen Disney yöntemi, bir inovasyon yöntemi ve karar alma yardımcısıdır. Bu yöntemde farklı rol modellerine girerek gerçekleşir.

Bu yöntemi en etkili şekilde kullanmak istiyorsanız 3-4 kişilik bir ekiple uygulanır, ama tek başına da yapılabilir. Farklı roller üstlenebilir ve üstlendiğiniz rolü de yaşarsınız.

  1. Hayalperest
    Bu rolde kişi “gerçekçi” ya da “pratik” düşünmemeye çalışılır. Bu rolde mümkün olduğunca inovatif fikirleri bulmak istiyorsanız kullanırsınız. Hayalperest, tabiri caizse, sırsız ve tutkulu düşünür. Fizibilite ya da uygulama hakkında düşünmez.
  2. Gerçekci

Gerçekci rolün en önemli unsurları ise tarafsızlık ve önyagısız olmasıdır. Fikirlerin maliyetleri, teknik ve pratik uygulanabilirliği ile ekiplerin, teknolojilerin kapasiteleri ve uygulama için gerekli süre dikkate alınmalıdır. Realistin sloganı”Her şeyi uygulamak” tır.

  1. Eleştirmen
    Bu rol ise eleştirel inceleme, en kötü senaryolar, hoş olmayan gerçekler, düşünceler ve zayıf noktalar bulma peşindedir. Fikirleri dikkatli bir şekilde tartmak ve uygulamada  başarısızlığa neden olacak zayıf noktaları bulmak önemlidir.
  2. Nötr
    Bu yöntem aslında yukarıdaki 3 rolle de çalışır, ancak bir “yabancının” nötr pozisyonunu alınması önerilir. Bu bir müşteri, bir tedarikçi, basın veya dışarıdan gözlem yapan başka bir kurum olabilir.

Mevcut bir fikri veya daha önce bulunmuş olan az sayıda fikri tartışmak genellikle etkilidir. Rolü benimsemek veya kolaz değiştirmek için, kaplama, takas sandalyeleri veya özel “düşünme köşeleri” gibi araçlar, gerçekci rolünde olanın eleştirmen rolüne kaymaması için yardımcı olur.

4. “De Bono” 6 şapka düşünme yöntemi

Düşüncelerin devamı ve fikirlerin tam olarak değerlendirilmesi için bir başka yöntem de “De Bono” 6 şapka yöntemidir. Bu yöntem tamamen yeni fikirler elde etmek için değil, daha çok mevcut fikirleri geliştirmeyi destekler ve aynı zamanda örneğin bir iş planını bir üst seviyeye taşımak için de idealdir.

De Bono 6 şapka yöntemi açıklaması

Bu yöntem görsel ağırlıklı sürülüyor. Her biri farklı bir özelliğe sahip farklı renkleri görselleştirmek tavsiye edilir. Bu nedenle görevleri dağıtmak için kartlar, karton şapkalar veya diğer araçlar organize edilmelidir. Yöntem 6 farklı rol içerdiğinden, 6 kişi olmalı ve herkes bir “şapka” giymeli. Görevler veya fikirler herkesin görebilmesi için kağıtlı sunum tahtasına veya beyaz tahtaya yazılır.

  • MAVİ ŞAPKA – Moderatör
    Farklı katılımcıların söylediği her şeyi özetler. Puanları yazar ve ayrıca protokol tutar.
  • SARI ŞAPKA – İyimser
    Ortaya konulan fikir için sürekli “en iyi durum” u düşünüyor. Zaman çizelgeleri, bütçe, pazar, müşteri beklentileri vs. olursa olsun tüm alanlarda en iyiyi görmekle yükümlüdür. 
  • YEŞİL ŞAPKA – Düşünür
    Geniş düşünebilir. Diğerleri gibi derinleşmek yerine yeni fikirler getirmeye ve “geniş” düşünmeye odaklanmalıdır.
  • KIRMIZI ŞAPKA – Duygusal olan
    Duygusal olmalıdır. Hisleri ve kişisel görüşleri ön plandadır.
  • SİYAH ŞAPKA – Eleştirmen
    Eleştirmen zayıf noktalar bulmalı, özellikle zayıf noktaları ele almalı, fikirleri eleştirmeli ve olumsuz yönleri de belirtmelidir. “En kötü senaryo” dünyasındadır.
  • BEYAZ ŞAPKA – Tarafsız
    Tarafsız olan için, olgular, rakamlar, bilgi, programlar, kanıtlar, istatistikler ve hesaplamalar merkezidir. Bu kişi tarafsız olmalı ve bu kişilerden alınan tüm kararlar kanıtlanabilir olmalı ve gerekirse sayı ve kanıt talep edilmelidir.

5. Business Canvas yöntemi

Bir iş planının fikirlerini ve yönlerini geliştirmek için özellikle tavsiye edilir. Başarılı bir iş için kilit unsurlar dikkate alınır. Alexander Osterwalder bu modeli geliştirdi ve şimdi yenilikçi iş fikirleri oluşturmak veya mevcut bir iş modelini yeniden düşünmek için en başarılı modellerden biri haline gelmiştir..

Business Canvas yönteminin en önemli unsurları şunlardır:

  1. Kilit ortaklar: Hangi ortaklar uygundur?
  2. Anahtar Faaliyetler: İş modelini uygulamak için yapılması gereken faaliyetler nelerdir?
  3. Değer teklifi: Müşterilerin ürün ve hizmetleri satın aldıklarında ne gibi avantajları vardır?
  4. Müşteri ilişkileri: Hedef müşteriler nasıl kazanılıp bağlanabilir?
  5. Müşteri türleri: Hedef müşteriler ve hedef müşteri grupları nelerdir?
  6. Anahtar kaynaklar: Hangi kaynaklar gereklidir?
  7. Satış ve iletişim kanalları: İstenen hedef müşterilerle iletişim kurmak için hangi kanallar kullanılır? Ürün ve hizmetler nasıl satılıyor?
  8. Maliyetler: Ana maliyet faktörleri nelerdir ve iş modeli hangi maliyetler olmadan işe yaramaz?
  9. Gelir kaynakları: nasıl kazanç üretilir? İş modelinde para nereden geliyor?

ÖNERİ: Canvanizer sitesi, Business Canvas oluşturmanıza yardımcı olur.

6. Fikirleri görselleştirmek için Business Mind Maps yöntemi

Zihin haritaları (Mind Maps), beyin fırtınasının yanı sıra fikirleri görselleştirmenin de etkili bir yoludur. Fikirler, fikir akışını teşvik etmeye yardımcı olan yapılandırılmış bir şekle sokar.

En basit yaklaşım, ana terimi veya sorunu bir kağıtlı sunum tahtasının, beyaz tahtanın veya sadece bir kağıdın ortasına yazmaktır. Alt kategorileri daha iyi tanımak için farklı renkler kullanılması önerilir.

Beyin fırtınası için etkin 5 araç

Tüm katılımcıların aynı yerde olmaması durumunda, çeşitli uygulamaları denemeye değer. Ancak, her katılımcının resmi beyin fırtınası toplantısından önce kullanılacak olan uygulamaya hakim olmasından emin olmalısınız. 

  • AWW Board – Gruplar ile beraber kullanabileceğiniz beyaz tahta uygulaması
  • Bubble.us – Hızlı beyin fırtınası yapabilmeniz için Mind Map aracı 
  • Kanban panosu – Beyin fırtınasında oluşan fikirleri toplamak için bir uygulama 
  • Miro – Birçok beyin fırtınası türü için harika bir araç seti. Bu, sonuçları hızlı ve verimli bir şekilde elde etmenizi sağlar.
  • Google Drive – Bir Google Dokümanı açarsınız, tüm katılımcılarla paylaşırsınız ve herkes düşüncelerini özgürce girebilir.