Bilişim teknolojileri, insanların rüyalarını artık gerçekleştirmeye başlıyor! Günümüzde akıllı makinalar günlük hayatımızda ve işyerimizde rutin işleri, tehlikeli yada ağır işlerde destekliyor. Bu akıllı makinalar, insanlar ile iletişimde bulunabiliyor ve her gün bir şeyler öğrenerek isteklerimizi daha iyi tespit ederek bizlere cevap verebiliyor.

Bu Robot ve akıllı makinalar, veriler, analizler ve kuralların uygulanmasında kalite ve hız olarak daha verimli sonuçlar vererek, insan zekasından daha üstün bir seviyeye ulaşmış bulunuyorlar. Bu gelişmeyi birçok insan anlamadığından dolayı, korkular oluşuyor. İnsan ve makinelerin savaşları gibi korkular kafalarda canlanıyor. Daha da ileri gidecek olursak, kendi varoluşu hakkında endişeye girecek kadar korkulara girebiliyor.

Robot ve Akıllı Asisstanlardan korkmalımıyız?

Lütfen rahat olun! İlk olarak bilmeniz gereken… bilgisayarların rekabet düşüncesinin olmadığıdır. Bilgisayarlar, insanların yaptıkları işlerde yardımcı olması için tasarlanmıştır. Bu sürecin beraberinde bazı meslekler de kaybolmuştur. Ama onun yerine yeni iş alanları oluşmuştur! Dijitalleşen dünyamızda da bazı meslek alanlarının kaybolacağı aşikar. Mesleklerin kaybolması yeni karşılaştığımız bir fenomen değildir.

Sanayileşme devrimi ile birlikte işçilerin yaşamları temelden değişmişti. Daha etkin ve daha hızlı kullanılabilecek yeni makineler üretildi. İlk defa büyük fabrikalar kuruldu. Bu değişimde de insanlar aç kalmadı. Ancak çalışma alanları değişti… Dijitalleşme devrinde de değişim aynı şekilde devam edecek ve çalışma alanları değişecek! Bu değişim dijitalleşme devinden sonra da  devam edecektir. Eskiden sanayileşme devri olarak isimlendirildi, şimdi ise dijitalleşme olarak isimlendiriliyor!

Önemli olan, bu değişime en güzel şekilde hazırlanmaktan geçer. Bu hazırlık için eğitim ve öğretime daha fazla yatırım yapılmasını gerekir. Bulunduğumuz dijital devirde, teknoloji ve metotların kısa zaman süresinde kendini yenilediğini görüyoruz. Bu kısa zamanda gelişen yeniliklere cevap verebilmek için eğitim sisteminde yaşam boyu öğrenme anlayışına geçilmelidir. Ancak bu şekilde bu yeniliklere hazır olabilirsiniz!

Yeni şeyleri öğrenmek nekadar doğal ise, eski rutin işleri bırakmak da o kadar doğaldır

Yapay zeka (Chatbots, analiz uygulamaları) bizlere eşsiz bir fırsat vererek kaynaklarımızı katma değer getiren işler için kullanılabilir hale getirmektedir. Şirketinizde veya özel hayatınızda dosya organize etmek, süreçler yazmak veya saatlerce veri analiz etmek yerine çalıştığınız konu veya proje hakkında kaliteyi artırma veya tasarruf süreçleri üzerinde yollar araştırabilir ve uygulayabilirsiniz!

Akıllı makinalar düşmanın değil… destekleyicin olduğunu hiç unutma!