Diplomatlar fazla bir şey söylemeden konuşabilir ve neler istediklerini yada istemediklerini kırmadan karşı tarafa iletebilirler. Acelecilikten kaçınırlar, tüm dolambaçlı yolları bilirler ve Winston Churchill’in bir zamanlar tanımladığı gibi, hiçbir şey söylemeden önce iki kez düşünmeyi tercih ederler. Diplomatlar dinlemede ustadırlar, ama aynı zamanda, gerektiğinde, çok fazla kelime kullanmadan hitap etmede çok iyidirler. Diplomasi sanatı sadece büyük siyasi sahne için uygun olmakla kalmaz, aynı zamanda işyerinde de önemli bir araç olmaktadır.
Yöneticilerin iş hayatında diplomasi, taraf ve fikirlerin sertleştiği durumuyla sık sık karşılaşılır. Muhataplar zaman zaman agresif tepki bile verebilir ve sonuç olarak müzakere anlamsız hale gelir. Bu durum hedeflerinize ulaşmanızı engeller.
Bu yazımda, iş hayatınızda karşılaştığınız münakaşaları, diplomasi ile nasıl yönlendirebileceğinizi ve çözebileceğinizi kaleme aldım.
Fihrist
Diplomasi ne anlama geliyor?
Diplomasi denilince pek çok kişinin aklına bir ülkenin önemli temsilcileri, kapalı kapılar ardında görüşmeler ve sonrasında açıklanan kararlar geliyor. Neticede diplomasi, çoğunlukla farklı görüş ve beklentilere sahip farklı grupların temsilcileri arasında müzakere sanatıdır. Bu durum, özellikle bir devletin çıkarlarını dış dünyaya temsil eden devlet ve hükümet temsilcileri yani diplomatlar arasında sıklıkla görülür. Bu terimi biraz daha geniş tutarsak, günlük ve özellikle iş hayatında diplomatik davranabilirseniz, size büyük avantaj sağlayabilir. Sonuçta farklı yaklaşım ve görüşler sadece siyasi düzeyde çatışmıyor.
- Çözüm bulma. Diplomasi her zaman çözüm arar. Karşılıklı görüşlere saplanmak yerine ortak yaklaşımlar aranır.
- Birlikte çalışmak. Diplomasi uygulayanlar tek olarak kendi çıkarlarını düşünmez. Aynı zamanda ilgili herkes için en iyisini elde etmek isterler.
- Profesyonel olmak. Kendi müzakere başarınızı sağlamak için birçok müzakere hilesi vardır, ancak bazı bilgiler saklı kalsa bile gerçek diplomasi diğer tarafı kandırmaya değil, gerçekten ortak bir payda bulmaya dayanır.
- Uzun vadeli düşünmek. Kısa vadeli düşünmek ve hemen başarıya ulaşmak bazen cazip gelse de, diplomatik müzakereleri uzun vadeli düşünerek, kısa vadeli elde edilebilen olumlu etkiye vazgeçmektir.
Diplomasinin Temel Esasları
Bazı insanlar diplomasi sanatıyla doğmuş gibi hareket eder. Bazı insanlar ise bu sanatı öğrenmek için mücadele eder. İyi haber şu ki, herkes diplomasiyi öğrenebilir. Aşağıda bu konuda size yardımcı olacak ipuçları bulabilirsiniz.
Uzlaşmaya her zaman hazır olun
Girişkenlik ve amacınızı dile getirme yeteneği temelde önemli ve olumlu becerilerdir, ancak diplomatik davranmak istiyorsanız, ortak bir sonuca varmak için her zaman uzlaşmaya istekli olmalısınız. Görüşünüzü mümkün olan tek yol olarak kesinleştirmeyin, yeni önerilere açık olun.
Her tartışmaya girmeyin
Diplomatik davranmak istiyorsunuz diye diğer kişinin de aynısını yapacağından yola çıkmayın. Bu yüzden her küçük tartışmaya veya münakaşaya katılmayın. Bu sadece insanların birbirinden uzaklaşmasına yol açar ve bir çözüm yolu bulmak da zorlaşır.
Çok Duygusal Olmayın
Bir müzakereye ne kadar çok duygu katılırsa, diplomatik kalmak o kadar zor olur. Bakış açınız konusunda tutkulu olmak iyidir, ancak duygular çok yükseldiğinde, öfkenin yatışmasına izin vermek için kısa bir ara vermek elzemdir.
Hedeflerinizi Bilin
Diplomaside kendi hedeflerinizi bilmeniz ve onlara ulaşmak istemeniz çok önemlidir. Ancak bu şekilde başkaları tarafından basitçe istismar edilmekten kaçınmanın ve sadece başkaları tatmin olana kadar eğilip uyum sağlayan bir kukla gibi davranmamanın tek yoludur.
İş hayatında diplomaside dikkat edilmesi gereken hususlar
Diplomasi, müzakerelerde kesinlikle en etkili olanıdır, ancak aynı zamanda en zorudur. Bu anlamda aşağı bölümde sizlerin diplomatik becerilerini geliştirmenize yardımcı olacak hususlar ekledik.
- Atmosfer, herhangi bir müzakerenin en önemli hususlarından bir tanesidir. Karşı tarafa gerçek, kişisel ilgi gösterin, arkadaşça kalın ve gülümseyin! Herhangi bir sitemkar yüzleşmeden kaçının.
- İlişkiler vazgeçilmezdir. Aşinalık ve yardımseverlik karşı tarafı cesaretlendirir, taktiksel davranış onları tedirgin eder. Bu nedenle, diğer kişinin beden dilini aynalayın. Bu karşı tarafı açar ve daha rahat bir ortam oluşur.
- Soğukkanlılık. Sakin kalan ve duygularını kontrol altında tutanlar, münakaşanın çatışmaya yükselmeden önce sakinlik sağlar. Bu aynı zamanda başkalarını argüman ve taleplerle aşmamayı da içerir.
- İyi bir hazırlık olmadan hiçbir görüşme verimli olamaz. Bu yüzden olası tüm senaryoları önceden düşünün ki sizi hazırlıksız yakalamasınlar. Bu şekilde aynı zamanda ufkunuzu yani konuyla ilgili opsiyonlarınızı genişletirsiniz.
- Dürüstlük en iyi politikadır. İyi bir diplomat ne yalan söylemeli ne de hile yapmalı. Bu yaklaşım her şeyi söylemek anlamına gelmez. Bu yüzden ancak sizden beklenen bilgileri vermeye dikkat edin.
- Belirsizlikleri gidermeye veya anlayış uyandırmaya yardımcı olan sorular sorun. Mutlak olduğunu iddia eden ifadelerden daha dostça görünür. Yönlendirici sorular sormamaya dikkat edin. Bu yaklaşım saf manipülasyondur ve her konuşma ortamını bozar.
- Empati diplomatik başarının anahtarıdır. Diğerinin amacı nedir? İlgi alanları nerede? Ağrılı noktaları nerede? Onu nasıl kazanabilirim? Bu gibi sorular ile kendinizi karşı tarafın yerine koyarak niyetini daha iyi anlayabilirsiniz.
- Amacınız ne? Nereye gitmek istediğinizi bilmiyorsanız, genellikle başka bir yere gidersiniz. Diplomaside belirlediğiniz yol da sapmalar normal olsa bile, ana hatlarını asla gözden kaybetmemelisiniz.
- Kısmi başarının sevincini daima kendinize saklayın çünkü diğer kişi karşılığında tavizler bekleyebilir ve (kısmi) zaferiniz onu bir kaybeden gibi gösterir.
- Uzlaşmalar diplomasinin bir parçasıdır.İyi diplomatlar her zaman alışılmış fikirlerin ötesine geçen sıradışı çözümler bulmak için birlikte çalışırlar.
- Bilgi yerine öğrenme. Başkalarına hükmetmek, üstünlük sağlamak, ders vermek veya kendi bilgisiyle parlamak isteyen herkes yalnızca kendisine zarar verir. Daha iyisi yaklaşım ise karşınızdakini inceleyin ve rolüne uyum sağlayın.
- Yüz ifadeleri. Her jest, ne kadar iyi çalışılırsa çalışılsın tehlikelidir. Eğer açığa çıkarsa, dürüst olmayan biri olarak kabul edilirsiniz. Unutmayın, diplomatın güven oluşturması gerekiyor ve bunun için özgünlüğe ihtiyacı var.
- Pes etmek. Dilde, üslup ta ve formda geri adım atılabilinir ama konu ile ilgil – asla! Diplomasi, halat çekmeye benzemez. Burada her iki taraf da gönüllü olarak birbirine doğru hareket eder. Lütfen bunu daima aklınızda bulundurun.
- Münakaşa edilen konu ne kadar gerginse, buluşulan ortam okadar tarafsız olmalıdır. Karşı taraf ev sahipliği yapmak istiyorsa kabul edin. Ev sahibi avantajını kullanan kişi, taktik olarak akıllı, ancak diplomatik olarak beceriksiz davranır çünkü kendini avantajlı görür.
- Önemsiz şeyler hakkında hemen yükselen bilgiçler kaybetmiş olur. Diplomasi, yumuşak, ince tonlar ve nüanslar üzerinde gelişir. Bunlara her zaman dikkat etmek önemlidir.
- Sadece bir aptal başlangıçta en iyi argümanlarını açıklar. Diplomatik müzakere, sürekli bir keşif, karşılaştırma, uyum ve beklemedir. Ve sabır bu oyunda çok önemlidir.
- İncelik karşı tarafı silahsızlandırır. Şiddetle saldırıya uğradığınız halde incelik göstermeye devam ederseniz, karşınızdakini yorar, bir de üstüne saygı ve sempati kazanırsınız.
- Bölmek tabudur! Bu, ötekinin egemenliğine ciddi bir hakaret olur. Bırakın istediğini söylesin. Bu size avantaj olarak geri dönebilir. Sonunda, onun istediğinden daha fazlasını öğrenebilirsiniz.
- Diplomaside kaybeden yok. Varsa çok şeyler yanlış gitmiş olması gerekir. Bu nedenle, asla sadece kendi menfaatiniz için bakmayın. Kim diğerinin sorunlarını çözerse sadık müttefikler oluşturur.
- Tekrarlamak. Nelerin anlaşıldığını ve nelerin üzerinde anlaşmaya varıldığını düzenli olarak özetlemek, ortak noktaları vurgular ve yanlış anlamaları önler. Satır Arası yargılar yasaktır!
- Düşünülmeyen kelimeler telaffuz edilmez. Kullandığınız kelimeleri sebep olabileceği herhangi bir yanlış anlamanın farkında olun ve saldırı yüzeyini en aza indirin. Kelimelerinizi gerektiği kadar kesin ve sessiz bir şekilde formüle edin.
- “Hayır” kelimesinden kaçının. Bu kelime gerilim ve farklılık oluşturur. Ölçülü veya önerilen “Evet” daha makbuldür ve görüşmelerin önemsiz bölümlerinde kullanılması tavsiye edilir.
- Dinlemek. Retorikte şöyle denir: “Soran, yönetir”. Diplomaside bu dinleyiciler için geçerlidir. Çünkü karşı saldırılarla zekice cavap vermeki değil, daha çok diğer kişinin konuşmayı yönetiyor gibi görünmesine izin vermekle ilgilidir.
Sonuç
Diplomasi, yüzleşmekten veya münakaşalardan kaçınmak anlamına gelmez. Daha çok bunların nasıl gerçekleştiği önemlidir. Bir tartışmada, karşınızdaki rezil edebilir veya ona onurlanmasını sağlayabilirsiniz. Kendinizi daha iyi göstermek için kasıtlı olarak başkaları hakkında yalanlar yayabilirsiniz. Bu tür davranışlar bir zayıflık ve çaresizlik işaretidir. Yapmayın! Bu nedenle diplomasinin anahtarı, karşı tarafa gerçekten empati kurmaktır. Bu, onların görüşlerini paylaşmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak onları daha iyi anlayarak iki tarafıda memnun edecek bir sonuca ulaşmanızı sağlar!